Teška industrija - Selfie (Sebič)

Teška industrija - Selfie (Sebič)

Objavljeno u: Recenzije Autor  27. jul 2016. veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta Medije

Poput samog omota CD-a i propratne knjižice, novi album Teške industrije je simpatičan kolaž najboljih momenata i melodija najnovije postavke ove grupe.

Croatia records, 2016.

Lea Mijatović - vokal
Vedad Hadžiavdić - gitara
Ivaca Propadalo - bas gitara
Fran Šokić - klavijature
Robert Domitrović - bubanj

 1. Šta ti je život
 2. Moj svijet, zapleši
 3. Majske kiše (Teška industrija & Kemal Monteno)
 4. Sjenka
 5. Jednom daje nam Bog (Teška industrija & Željko Bebek)
 6. Žena za utjehu (Teška industrija & Slavonia Band)
 7. EUdala se lijepa naša (Teška industrija feat. Sunny Su)
 8. Pomračenje srca
 9. Badnja je noć
 10. Be the change
 11. Još gorim od tebe

Trajanje: 41 min.


Poput samog omota CD-a i propratne knjižice, novi album Teške industrije je simpatičan kolaž najboljih momenata i melodija najnovije postavke ove grupe. Kako i mnogi priloženi selfiji (ili sebiči) prikazuju članove benda sa raznoraznim poznatim ličnostima (jedna od njih je i Anđelina Džoli?), tako i značajan broj pesama na albumu uključuje i goste.

Naslov albuma, "Selfie", podseća nas da je Teška industrija spremno zakoračila u 21. vek i da je spremna da se menja u skladu sa vremenima. Promenila je ona sastav i nekoliko puta, a ovde je promenila i zvuk. Zanimljivo je što je za sam početak albuma izabrana rok numera "Šta ti je život", kao sećanje na korene Teške industrije, poklon starim fanovima. Međutim, glas Lee Mijatović "ubčažava i ovu numeru, i ubrzo čitav album prelazi iz domena električne gitare i brzih ritova u klasičan, dobro poznat zvuk pop rok balada. Od ovih numera najuspelija je "Majske kiše" sa Kemalom Montenom, čiji se glas izuzetno lepo slaže sa glasom Lee Mijatović, te se nadamo još kojoj njihovoj kolaboraciji u budućnosti. 

Ipak, najbolje pesme albuma su upravo one koje izlaze iz okvira balada. Pažnju privlači "Be the change", jedina numera na engleskom na ovom albumu, čija inspirativna poruka (i aranžman) podseća na himnu osamdesetih "We are the world". Naročito se izdvaja i "EUdala se lijepa naša" (feat. Sunny Su): svingeraška, tamburaška, duhovita numera uz pravu dozu političkih insinuacija, dovoljno da Teška industrija pokaže da još neće da se u potpunosti prepusti sladunjavom popu i da je spremna da zagrize, kad poželi.

Promena imidža i muzike grupe od davnih sedamdesetih kada su se smatrali predstavnicima domaćeg progresivnog i hard roka do današnjeg okretanja ka jednom profitabilnijem zvuku, sve u nastojanju Teške industrije da bude u korak sa vremenom, lepo je objašnjena u jednom od potpisa koji se kriju u propratnoj knjižici: "Eh, ti selfiji! Novokomponovana fotografija. Ali kako se odupreti?!"  

 

Dodatne informacije

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs