Akustični Kerber u Sava Centru

Akustični Kerber u Sava Centru

Krajem prethodne godine, 12. decembra, imali smo priliku da slušamo hitove sastava Kerber u nešto drugačijem aranžmanu. Naime, nastup je najavljivan kao akustičan koncert nalik onim iz 1994-te u rodnom Nišu i 1996-te u Novom Sadu.

1. Kao tvoj Kerber
2. Medena
3. Nebo je malo za sve
4. Kad ljubav izda
5. Bolje da sam druge ljubio
6. Ne govori
7. Vodi me
8. Svet se brzo okreće
9. Sam
10. Na raskršću
11. Kad prođe sve
12. Pepeo i prah
13. Hajde da se volimo
14. Između jave i sna
15. Poslednja
16. Čovek od meda
17. Ratne igre
18. Seobe
19. Mama – Tata i Nikad ponovo
BIS:
20. Zapis
21. Tvoja pesma
22. Mezimac

Krajem prethodne godine, 12. decembra, imali smo priliku da slušamo hitove sastava Kerber u nešto drugačijem aranžmanu. Naime, nastup je najavljivan kao akustičan koncert nalik onim iz 1994-te u rodnom Nišu i 1996-te u Novom Sadu. Nije, međutim, sasvim jasno zašto su kao referentnu tačku izabrali datum albuma 121288 Live koji nije unplugged umesto poslednjeg iz 1999-te koji se uostalom i prodavao na info-pultu. Da su poranili godinu dana, bila bi tačno dvadesetogodišnjica od susreta u Novom Sadu, a da su sačekali još toliko, bila bi tridesetogodišnjica od navedenog albuma, no nećemo da sitničarimo.

Održali su koncert u Sava Centru, u najvećoj sali sa najboljom akustikom u Beogradu u kojoj su se glasovi posetilaca stapali u prijatan žamor, doprinoseći time atmosferi. Publika je mogla da se uveri u veštinu fantastičnog Galetovog glasa kojim se neumorno poigravao od prve pesme – te na momente sasvim izbijao u prvi plan – kao u pesmi Kad ljubav izda kada se naizgled bez imalo muke prelio u čist falset. Važnost i muzičkog talenta i harizme za vokalistu rok benda došli su do izražaja u pesmama poput Vodi me kada bi se stotine glasova i bez muzičke pratnje slilo u energično pevanje refrena. Pored interakcije s publikom, što je verovatno ključna vrednosna odlika ovog benda, važan je i Galetov odnos poštovanja prema kolegama, kako ostalim članovima benda, tako i muzičarima koji su se postepeno uvodili na scenu. Za pesmu Na raskršću predstavio je mladog pevača Ognjena Čvorovića, pobednika u nagradnoj igri „Volim Kerber“ radija S, s kim je pred kraj zapevao u duetu. Tek u drugoj polovini koncerta pridružio im se hor, pa su Ratne igre mogle da se čuju a capella, dok su za Seobe na scenu stupile devojke u plavim odorama sa svećama. Možda njihovi najlepši stihovi „ne ostaju tragovi, pesme grobovi ne pevaju“ naveli su publiku na aplauz koji nije prestajao sve do početka naredne pesme. Za pesmu Mama – Tata predstavljeni su svi gostujući muzičari. Tu su bili gudači iz Niša, crkveni hor Branko Krsmanović, kao i muško pevačko društvo Konstantin.

Izveli su Zapis na bis, za bend koji najčešće izvodi ljubavne rok balade ne sasvim uobičajene stihove u imperativu koji opominju kao memento mori i pritom simbolično nagoveštavaju kraj nastupa: „pronađi mesto zapis ostavi podigni glavu grudi ispravi zapevaj nešto i ne zaboravi da ćemo jednom svi pred bogom stajati“. Činilo se da će i završiti pod tom mračnom parolom, ali Kerber ne bi bio Kerber da potom nije usledio optimističniji i svima daleko poznatiji i draži Mezimac – kao potpuno iznenađenje budući da ga nema na albumu Unplugged i nije bio na setlisti – koji pogađa sve rokere i usamljenike nezavisno od generacije.

Bilo kako bilo, utisak je bio neobičan na početku, pošto je publika – naviknuta na njihove energične rok nastupe – sedela, ali je čak i na tako velikom prostoru sa zanimljivom orkestracijom atmosfera bila intimna. Gale je koketirao s publikom vešto, a ostatak benda pratio ga je u stopu. Žao mi je što se ostali muzičari nisu više istakli, naročito ženski hor koji je izazvao snažna osećanja kod publike. Njihova upornost ogledala se u tiskanju u gužvi zbunjenoj dužim pauzama između pesama, ne toliko uobičajenim za bis, ali su želeli da ostanu do samog kraja, makar i tik pred izlazom.

Kao i na svakom njihovom koncertu – a nema ljubitelja koji ne mogu da nabroje one koje su posetili makar na prste jedne ruke – čini se da uvek prisustvujemo sumi čitave karijere, raskošnom božuru koji se rascvetava na naše oči. U ljubavnim hitovima iznova se pronalazimo, dok uvežbanost grupe svakako doprinosi prenošenju doživljaja, ali se u pesmama poput Zapisa stiče utisak da zajedno učestvovujemo u stvaranju ex nihilo.

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs