"S vremena na vreme" za sva vremena

"S vremena na vreme" za sva vremena

Objavljeno u: Koncerti Autor  25. jun 2017. veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta

Koncert utemeljivača i predvodnika domaće akustične rok scene. Četiri gitare, četiri glasa, Asim Sarvan, Miomir Đukić, Ljubomir Ninković i Vojislav Đukić Koki.

Centar za kulturu, Smederevo, 11. maj 2017.

Šta znači prisustvovati koncertu kao istinskom kulturnom događaju koji na neuporediv način govori o svojstvenosti klasičnog, a da, pri tome, ne pripada oblasti klasične muzike, šta znači svedočiti o trajnoj vrednosti koja ostaje imuna na promene do kojih je dolazilo proteklih decenija- o tome su mogli govoriti, to su mogli doživeti oni koji su delili Koncertnu dvoranu Centra za kulturu Smederevo sa akustičarskim sastavom „ S vremena na vreme“. Četiri člana postave koja je i započela rad grupe, kroz topao, brižljiv odnos prema svojoj muzici iskazan u izvođenju svake numere delovali su kao žive manifestacije jedne od tematskih okupacija njihovih pesama- vremena, vremena u njegovim tajnama, dimenzijama, rukavcima, odjecima, uviranjima, putevima...Muzika kao umetnost koju spoznajemo i osećamo kroz vreme i poetski doživljaj života kao jedan od zaštitnih znakova dela grupe „S vremena na vreme“, stopljeni na način koji nas otvara za povratak apsolutnom pravu i neprikosnovenosti intime, činili su da, oslobođeni, a opet sa bremenom iskustva koje ima i svoje tamne, molske registre, možemo biti poistovećeni sa velikom „pesmom koja ide dalje, kao vreme ispred nas“ ili u dosluhu sa onim što pesma „Vreme“, jednako dirljivo, suptilno i zrelo u tonu i u stihu, prinosi kazujući: „dok mi sumrak preti, ja sam miran, ja sam lak“.

Negovanje „čudnog drveta“ kao trajni poziv, kao poverenje u mogućnost očuđenog života kao izvornog života, zadržalo se u punoj svežini u melodijama akustičarske četvorke. Identitet i samosvojnost grupe „S vremena na vreme“ i danas, kao i u bilo kom drugom periodu njihovog delovanja, potvrđuje se neodvojivo od ljubavi prema zvuku akustičnih gitara, od istraživanja potencijala akustične muzike i lekovite atmosfere koju ona može ponuditi, od njene moći da se oglasi bojama duše. „Svremenaši“ su imali u svojoj karijeri i nastupe koji su uključivali dodatne elemente- bubnjeve, bas gitaru, klavir, prateće vokale, ali u Smederevu smo ih u maju (kao, usotalom, i u drugim mestima u kojima su svirali u ovom, trećem ciklusu svog aktivnog rada započetom koncertom na Kolarcu 2013.) videli i čuli kakvi su u osnovi- četiri gitare i četiri glasa, sa nezaobilaznim pasažima na bisernici Miomira Đukića. I iz te osnove dopirale su ispovedno uglavnom lirski intonirane numere. I ta osnova zračila je čistotom i ubedljivošću. Nekome ko nije upoznat sa radom grupe bila bi više nego dovoljna da shvati da se radi o profilisanim muzičarima i kompozitorima, i o nastupu u kome nema poze, niti potrebe za dokazivanjem. Za one koje poznaju opus koji je upisao „S vremena na vreme“ u istoriju domaćeg roka kao pionirski fenomen prepoznatljive kompozicije kao što su „Tema classica“, „Biblijska tema“, „Sunčana strana ulice“, „Moj svet“ ili „Traži mene“, bile su potvrda da ono što ne gubi čar u svom ponovnom slušanju ili izvođenju čuva značenja i slutnje istinski stvaralačkog duha i nepresušnu čežnju za lepotom.

Plima emocija i isijavanje večne mladosti iz pogleda zrelosti, još uvek kristalni glas Asima Sarvana i mudra seta Ljube Ninkovića, refreni oplođeni studiozno građenim četvoroglasjem, nastojanje da se što poštenije i korektnije uživo iznesu instrumentalne i vokalne deonice, sposobnost da se  povežu dečji svet koji je „davno sanjao svoj san“, tuga koja „muči i slama“, žurni hod ka „čarobnim dvorcima“ i  „misao koja snagu daje“ i pored reči iz starozavetne Knjige propovednikove prema kojima „nema ničeg novog pod suncem“- sve je to stalo u prtljag oplemenjenosti koga smo mogli poneti sa koncerta grupe „S vremena na vreme“. Kompozicije koje su podsticale na otvaranje unutrašnjih rizinica uspomena iskupile su one naivnije, „bezazlenije“, kojih je, svakako, mnogo manje, a posetiocima u rodnom gradu jednog od članova benda ostavljen je jedan začaran međaš u vremenu, i za svako vreme.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rock/public_html/templates/rock/html/com_k2/templates/blog2/item.php on line 271
Marko Cvetković

Radna biografija:

  • Televizijski novinar u periodu 2010-2011. Autor priloga i emisija iz oblasti kulture i politike.
  • Višegodišnji saradnik lista "Smederevski magazin", kao autor tekstova orijantisanih na fenomene života grada i njegove baštine.
  • Autor problemskih tekstova sa društveno-političkom i humanističkom tematikom za lokalne nedeljnike.
  • Autor pozorišnih, kritičkih osvrta objavlejnih na sajtu festivala "Tvrđava teatar".
  • Urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo u periodu od 2011-2017.Organizator i moderator tribina, predavanja i autorskih večeri posvećenih umetničkim, filozofskim i naučno-istraživačkim iskustvima.
  • Saradnik u projektima "Dan domaćeg filma", "Mali film", "Islands", "Art 4a"

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs