Anttoni Pikkarainen - Zagrliti Trenutak Inspiracije Niko Hill

Anttoni Pikkarainen - Zagrliti Trenutak Inspiracije

Anttoni Pikkarainen je kompozitor, gitarista, tekstopisac i pevač alternativnog rock/metal sastava Flat Earth iz Helsinkija (ex HIM / Amorphis), i grunge/altrock benda Polanski, takodje iz Helsinkija. Anttoni govori o muzičkoj sceni u svetu - nekada i sada... o momentima inspiracije, kao i o svojim prijateljima i muzičarima iz oba benda.

Ostati svoj na putu ostvarenja ličnih ciljeva, i ispoljavati slobodu sopstvenog izražaja, ideje su koje gube svoj frazeološki prizvuk, dok razgovarate sa Anttoni Pikkarainen-om. Njegovi stavovi, uverenja i osećanja prema životnim stvarima - precizno su, ali “čistog srca“, “pretočeni“ u note i melodije koje stvara sa članovima oba benda.

Flat Earth photo: AJ Savolainen

 

-U kom pogledu te je činjenica da si u prethodnom periodu bio veoma aktivan u muzičkom smislu, definisala kao umetnika?

"Za ovih nekoliko godina, u velikoj meri sam naučio o tome šta želim da postanem kada je u pitanju muzička karijera. Imao sam fantastičnu mogućnost da pišem i snimim mnogo više materijala, nego sto sam ikada mislio da ću moći u tako kratkom vremenskom periodu.  Pisanje pesama je bilo suviše delikatan, i iscrpljujuć proces...  Sada nalazim zadovoljstvo u suptilnim momentima inspiracije, i puštam da novi materijal „klizi“sam od sebe... Rekao bih da sam kao umetnik uspeo da načinim nekoliko malih koraka ka otvaranju moje “fontane kreativnosti“. Osećam da napredujem, što je veoma važno."

Anttoni ističe i to, da je grupa Polanski, na neki način, otvorila put ka svemu što se dalje dešavalo kada je u pitanju sastav Flat Earth.

“Realno, nikada nisam razmišljao o tome da ću se pridružiti nekom drugom bendu. Polanski je, sa jedne strane, na pozitivan način uspeo da istakne u javnost moje vokalne sposobnosti, što je kasnije dovelo do toga da me pozovu u grupu Flat Earth."

 

Grunge / altrock sastav Polanski osnovan je 2011. godine u  Helsinkiju.. Debi album nosi naziv „ Between this and hate“, i objavljen je 2014. Usledio je, 2016. godine,  EP “Medicine“ (7'' vinyl). Novi album grupe POLANSKI, objavljen je 22. februara, 2018. godine, i nosi naziv „Mosquito“. Objavljena su i tri singla (Yours Alone, Through, What if).

Polanski photo: Outi Haaranen

 

-Da li bi mogao da predstaviš svoje prijatelje i članove benda Polanski? Kako bi ih opisao?

"Kalle Loimula svira gitaru, i jedan je od najinspirativnijih gitarista ikada. Veoma je poseban kao umetnik, i zvuk njegove gitare je zaista neverovatan. Način na koji on vlada svojim kreativnim umećem, deluje kao kada gledate surfera koji uspeva da „vozi“ ogroman nekontrolisani talas - oduzima dah.  Za bubnjevima je Tyko Haapala. On je pravi “ministar groove-a“, a poznat  je i po svom radu u bluzerskim krugovima u Finskoj... Njegova muzička osnova, ipak leži u muzici grupa Smashing Pumpkins i Motörhead, tako da govorimo istim jezikom. Basista je Miika Kyyrö. On svoju muzičku inspiraciju “crpi“ sa „prostora“ koji su meni manje bliski, stoga, on našem grungy zvuku dodaje osvežavajući element  iznenađenja."

 Polanski photo: Outi Haaranen

 

Početkom 2018, Anttoni je postao pevač novog sastava Flat Earth“iz Helsinkija. Bend je nastao 2017. godine. Osnovao ga je Niclas Etelävuori, bivši basista finskog sastava Amorphis, koji je okupio muzičare kao sto su Mikko "Linde" Lindström - gitara (ex HIM) and Mika "Gas Lipstick" Karppinen - bubnjevi (ex HIM), kao i  Anttoni Pikkarainen iz sastava POLANSKI.

Sastav "Flat Earth" je 9. novembra 2018. godine objavio album pod nazivom “Non for One“, posredstvom izdavačke kuće "Drakkar Entertainment".

Anttoni navodi da su u bendu četiri kompozitora. Prema njegovim rečima, u grupi mora da postoji dobra hemija.

“Mislim da duh koji okružuje grupu, diktira radnu etiku. Pozitivna energija je ta, koja nas ohrabruje na inovacije i entuzijazam. To su stvari koje jedan muzički sastav mogu daleko da odvedu. Bendovi su poput veza. Ne bi trebalo nista da forsirate, i svakome treba ostaviti dovoljno prostora da se „razvija“.  Ipak, kao i mnogi brakovi, i muzičke grupe mogu pasti u „krizu“. Zato se potrudite da o svemu razgovarate sa svojim bendom. To je živo biće, i trebalo bi ga tretirati kao takvo."

Flat Earth photo: AJ Savolainen

 

-Da li bi mogao da pokušaš da opiseš članove sastava Flat Earth? Kakva je međusobna interakcija?

"Niclas je nas Sensei, on je „mozak“ i „pokretačka snaga“ grupe. Linde je definitivno Umetnik. Znaš, to je onaj momak koji sve drži u sebi, ali koji se, onog momenta kada počne da svira, “rasplamsa“ u vatru i nastane vatromet!  A kakav je to samo gitarista. Producent  Hiili Hiilesmaa je to dobro objasnio: Ako je Kalle (Loimula) najbolji „majstor“ u gitarskom svetu, onda bi Linde bio najbolji arhitekta. Takođe, tu je Gas, sa svojim prepoznatljivim bubnjarskim zvukom. Zabavan je i drag svakog dana. A onda sam tu i ja, kao „elastična gumica“ koja nas sve drži zajedno. Čini se da imamo zdrav odnos pun poštovanja jedan prema drugom. Svi prilažemo svoje ideje, tako da dobijamo mnogo toga u korist stvaralačkog procesa. Želimo da isprobamo sve vrste ideja, tako da za našu muziku ne postoje granice. U muzičkom smislu, veoma je uzbudljivo biti svedok delikatne evolucije koja se desava upravo sada, dok radimo na materijalu za naš novi album."

Grupa Flat Earth nastupiće u četvrtak, 27. juna, 2019. u čuvenom klubu Tavastia u Helsinkiju, sa gostima - gotic rock bendom Rain Diary, takođe iz Finske.

 

Producent Hiili Hiilesmaa, i mastering inženjer Mika Jussila (Finnvox studios), radili su na snimanju albuma oba benda, kao i Mikko Herranen koji je radio produkciju prvog albuma sastava Polanski.

-Koliko je bitno da postoji dobra komunikacija između benda i producenta?

„To je tema o kojoj sam dosta razmišljao u skorije vreme. Volim rad u studiju. Bezgranične su mogućnosti, kao i moć koji poseduješ u vrhovima prstiju, ako pored sebe imaš nekoga ko zna šta radi. Kao i kada su bendovi u pitanju, postoji širok „spektar“ različitih tipova producenata. Usudio bih se da kažem da je producent tu da bi „ohrabrio“  bend da iz sebe izvuče ono najbolje, a onda to sve u studiju i usnimi. Producent je kao očinska ili majčinska figura, koja vam govori šta ne bi bilo pametno uraditi. Isto tako,to je i neko ko se trudi da vas “vodi“ prema pozitivnom „stanju svesti“, dok se vi borite sa samim sobom i  „svetskim bolom“.  Ipak, ono što je najvažnije je to, da je producent „talentovan par ušiju“ koji može u značajnoj meri da „posmatra“ i „pronikne“ u srž vaših kompozicija.  Mnogi bendovi su duboko subjektivni prema svojoj muzici, da bi mogli da stvari sagledaju „spolja“. Upravo tu se ističe uloga producenta, pored svih ostalih aspekata tog finog posla. Mada, ovo je tek malo „zagrebana“ površina čitave teme."

 

...da se vratimo malo na sastav Polanski, i perod Devedesetih...

-Prvi album “Between this and hate“, na neki način “priziva“ devedesete. Tokom te “ere“, muzika u svetu je bila oslobođena kompromisa. Bila je stanje uma, i lična „vera“. Šta se desilo u međuvremenu sa muzičkom scenom na globalnom nivou?  Čini se da je muzička industrija, na neki način „uništila“ umetničku slobodu izbora... Da li se slažeš? Nije ostalo baš puno bendova koji se bave umetnošću, u pogledu iskazivanja “čistih“ emocija.

 “Što manju umetničku slobodu umetnik poseduje, što je “prilagodljiviji“, samim tim i profitabilniji, ima izgleda da će završiti stvarajući za kompaniju koja je vlasnik njegovih dela. Biznis ne prosperira na inspiraciji i inovativnosti umetnika. On zavisi od preciznih i predvidivih investicija koje uključuju minimum rizika. Čitava industrija je tokom devedesetih imala više novca za ulaganje, što je muzičkim kućama omogućavalo i da “rizikuju“. Na taj način, mogli su da postpisuju ugovore sa malo “originalnijim“ bendovima od kojih nije zavisila njihova ekonomska dobit. Kao rezultat, u mainstream-u su se pojavili vrlo zanimljivi muzičari, za razliku od današnjih dana, kada je sve, nekako suviše obično i bez „ukusa“. Svaki umetnik može, i trebalo bi da sam donosi odluke. Ipak, da biste bili u mogućnosti da napravite ispravne izbore, trebalo bi da donekle poznajete sebe.. Biti okružen ljudima, koji će vas podržavati i davati vam smernice, takođe “ne boli“. Pronaći izdavača koji ima želju i volju da vas podrži kao umetnika tokom vašeg “muzičkog putovanja“ , polako postaje utopija, bar u okvirima rock-a. Čitava industrija se rapidno menja.. Slažem se sa tobom, mada takođe mislim da je ovo još kompleksnija stvar."

Polanski live photo by Niko Hill

 

Pikkarainen navodi da ispoljavanje ličnog stava predstavlja veliki deo onoga što čini jednog umetnika.

"Lično, osećam veliku potrebu da ideje i osećanja koja me muče ili oduševljavaju, prenesem u pesme, u nedostatku boljeg medijuma. Postao sam opčinjen muzikom kada sam video Kurt Cobain-a kako “kida“ na Muzičkoj Televiziji (MTV), i to mi je bila najbolja stvar ikada. Pre dvadeset pet godina, mogao sam da postanem dobar Sveštenik, ili pristojan hirurg. Ipak, žrtve koje sam dao zbog muzike, i gravitacija koja me je “vukla“prema gitari, zadržala me je na ovom Putu, koji sam jednom izabrao. Svi bi trebalo da budu dovoljno hrabri da iskažu sebe na bilo koji način - to je potreba koju svi delimo."

 

"Flat Earth" live photo by Jaakko Manninen

 

... a šta je sa Snovima? Koliko su oni važni, i da li su danas ljudi zaboravili da sanjaju?

"Možda je brzina današnjeg modernog društva, nepravedno umanjila ljudsku potrebu za Snovima. Ali Snovi su obaveza za sve nas, nikada ne treba odustati od njih!"

 

Flat Earth:

Anttoni Pikkarainen – vocals

Niclas Etelävuori – bass

Mikko "Linde" Lindström - guitar

Mika "Gas Lipstick" Karppinen - drums

http://flatearth.band

Drakkar Entertainment Gmbh - Europe

https://www.facebook.com/OfficialFlatEarth.band/

https://www.youtube.com/c/FlatEarthBand

 

Polanski:

Anttoni Pikkarainen - vocals & guitar

Kalle Loimula - guitar

Miika Kyyrö - bass

Tyko Haapala – drums

https://polanskiband.bandcamp.com/releases

https://play.spotify.com/album/5BkBVZM4hrrBpxLrj6qJc1

https://soundcloud.com/polanskiband

https://www.youtube.com/channel/UC3TZMpJ57V9AccQyCL60Mcw

 

 

Katarina Misailović

Radna biografija:

Novinar od 1999. godine.

Novinar, autor, voditelj, i muzički urednik na TV Čačak od 1999. do 2008. godine.

Autor i voditelj muzičkih emisija:

  • Videosound  (Rock muzika) - TV Čačak
  • Soba Pastelnih Tonova  (Klasična i jazz muzika) - TV Čačak
  • Soba (emisija istrażivačkog tipa - muzika kao fenomen, i uticaj muzičke umetnosti na razvoj društva;  razvojno psihološke osnove muzike) - TV Čačak
  • Emisija Art of Sound (Rock i pop), TV  projekat, 2008.
  • Prezenter i novinar- saradnik, u emisiji Mo Sport - SOS Kanal, 2009.
  • novinar - saradnik na portalima „Ozon Press“ i „Čačanski glas“ 2015.
  • Član UNS-a

Adresa sajta www.facebook.com/videosound.art.5

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs