Nebojša GRIMM Đukanović - Iza Tišine

Nebojša GRIMM Đukanović - Iza Tišine

Crnogorski gotik metal sastav GRIMM, nedavno je objavio spot za kompoziciju “Igla u oku tvoje Duše”. Kako frontmen sastava Nebojša Đukanović navodi, uskoro će biti objavljen i novi album.


Za potrebe snimanja spota za kompoziciju “ Igla u oku tvoje Duše“ korišćene su scene iz filma “Žena ludog Jovana”. Prema najavama, u filmu dolazi do izražaja duh mediteranske gotike, što je veoma blisko muzičkom “osećaju” umetnika Nebojše Đukanovića, osnivača, i kompozitora benda GRIMM. Muzičar se potpisuje kao autor muzike za film, a tumači i jednu od glavnih uloga.


- Umjetnički pristup je uvjek višedimenzionalan, a kada ima dodirnih tačaka sa više različitih aspekata ,onda je i olakšavajući, navodi Nebojša. Inspiracija za gotiku uvjek ide od osnovnih načela samog subžanra, gdje se melanholija, mistika, okultno - magijska simbolika, i donekle, horror tematika, usko prepliću, i dobijamo osnovne goth boje... Melodika, lirika, i radnja samog filma, odlično su se podudarile sa pjesmom „Igla u oku tvoje duše„ i onda smo dobili, spoj lijepog i korisnog, što za autore filma „ Žena ludog Jovana“, što za Grimm sastav.


Nebojša se slaže za činjenicom, da je za jednog umetnika, od velikog značaja, da se “izrazi” u svim sferama stvaralaštva. Pisanje muzike za film, predstavljalo je izazov, ali, kako umetnik dalje navodi, i neku vrstu eksperimenta.


- Ako uzmemo da se nisam do sada pojavljivao kao glumac, a čak nisam ni imao ambicija za tako nešto. Obzirom da je film više artističkog pristupa, bez naglašenih dijaloga - to je onda bilo slično i samoj glumi u spotovima, koje inače moraju proći svi muzičari, ako učestvuju u scenariju spota.


Film je sniman u Stolivu i Tivtu, a okupio je veliki broj alternativnih i multimedijalnih umetnika. Nebojša ističe da je saradnja sa ljudima, koji, kako kaže, znaju šta hoće, i umeju da se izraze, uvek inspirativna.


- Kod stvarnih umjetnika, a u ovom filmu je čitav niz istaknutih stvaralaca u različitim umjetničkim oblastima, iskustvo iz oblasti nove umjetnosti je, bez obzira što se nema iskustva, mnogo brže i preciznije. Čim znaš da se iskažeš u riječi, pokretu ili slici, znaćeš to prilično dobro i na platnu. Naravno, u filmu se pojavljuje budući veliki play boy - Stevan Lutovac, koji krči put ka jednom od najautentičnijih likova iz oblasti Art filma. Snimatelj, reditelj, i scenarista je Vladimir Kosić, a supervizor i kreator spota „Igla“ je Vesna Anastazija Božović. Film je u fazi postprodukcije, a još uvjek nije određen datum premijere.


Grupa Grimm je, kako se navodi, okupila “ekipu”, i snimila novi, drugi po redu studijski album, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen.


- Čitav album, koji će nositi naziv „Iza Tišine“ je mojih prstiju djelo.. Od svih tekstova, melodija, aranžmana, do svih instrumenata, izuzev bubnjeva.. Za vokale smo bili zaduženi Ivana i ja. Tek po završetku svih snimaka, i informacija da je izvjesno izdavanje, okupili smo respektabilnu ekipu koja će iznijeti vrlo dinamične, i složene aranžmane pjesama... Ekipa je u fazi uvježbavanja pjesama sa prvog, i budućeg, drugog albuma. Album „Iza Tišine“ se prilično razlikuje u samom pristupu muzici - prvo, zbog toga, što su svi instrumenti odsvirani uživo, za razliku od prvog albuma. Drugo, u tome, što sam ih sam aranžirao, a na prvom albumu Igor Perović, tadašnji klavijaturista, je odradio kompletan aranžman. Treće - ovaj album je žešći u pojedinim pjesmama. U drugima, opet znatno atmosferičniji, i u njima se pojavljuje i Ivana kao solo pjevačica, a ne samo kao prateći ženski glas... Tematika je postala malo šira, a lirika, možda malo introvertnija od prethodnog albuma. Novi album Grimm-a je, u stvari, u najvećem obimu, autoportret mene samog... Vjerujem da su i Ivanine pjesme, slike njenih impresija. Rekao sam ranije da je album znatno introvertniji tj. subjektivniji od prethodnog ostvarenja,a vjerujem da donosi i ogromne pomake u našim specifičnim životima, jer su životi umjetnika uvjek autentični i posebni.


Album je sniman u Lazarevcu - Midnight studio.


- Producent je bio Boris Šurlan, nevjerovatni “mag” zvuka, i vođa benda Midnight Rain... Boris je odsvirao i par solo gitara na albumu kao gost, a u ženskim vokalima pojavljuju se dvije divne dame, koje su sa Ivanom obojale neke vrlo specifične pjesme, gdje su do izražaja došli njihovi nevjerovatni vokali. To su Dejana Garčević, vokal grupe Claymorean, i Mila Vukelić, vokal grupe Midnight Rain. Grimm bend čine: Dragan Miljanović (gitare...bio gitarista i u prvoj postavi Grima), Dražen Miljanović ( bas ), Dario Maršić ( klavijature ), Marko Šoć ( bubnjevi..bio je član druge postave Grim benda ), Ivana Janković ( ženski glavni i prateći vokal ), i ja - tj. Nebojša Grimm Đukanović ( gitare i glavni muški i prateći vokal ).

grimm
grimm

Nebojša Grimm Đukanović, već se dugi niz godina bavi muzikom. Svirao je, i stvarao u metal bendu Royal Blue, a sa sastavom Grim nastupao je, između ostalog, i na velikim festivalima, poput takmičenja za pesmu Evrovizije (Montevizija - Uspavanka), kao i na Sunčanim skalama (Mjeseče). Za sajt Rock, Nebojša je izneo svoje viđenje produkcijski velikih festivala, poput Eurosong-a.


- Priča o festivalima i takmičarskim zamislima je vrlo divergentna... Na jednoj strani, to je mogućnost da autor skrene pažnju na sebe i svoje stvaralaštvo, a sa druge, lično, mislim da je takmičenje u muzici, jako neskladna stvar... Kako izmjeriti umjetnost, kako uporediti note, kako odrediti ko je bolji, a ko lošiji u datom trenutku, gdje sam čovjek posle 3 - 4 pjesme, više ne može da razluči šta je slušao.. i ono najvažnije - znači li da ljepši, i zgodniji izvođač ima više šansi od nekog, koji samo dobro pjeva… a kao poenta - šta znači takmičenje, ako lobiranje, i gomila para donose prevagu… Sve je to prilično bizarno… ali takav je trenutak koji traje više decenija.


Opšti utisak koji se stiče, dok se sluša muzika Nebojse Đukanovića i grupe Grim je, da kao muzičar, ne pada pod uticaj globalnog trenda - sticanja komercijalnog uspeha po “svaku cenu”. Zahvaljujući svojoj iskrenosti u stvaranju muzičkog dela, kao i ljubavi prema muzici, uspeo je da ostane “svoj”.


- Današnji autori imaju dvije opcije pred sobom, tvrdi Đukanovic. Ne samo autori - već i izvođači, i muzičari. Danas je jako teško, ostati… opstati od svoje muzike, a mnogo lakše i brže se dospijeva u žižu interesovanja, kada radiš trendovsku muziku, za koju su mediji propisali recept... Medijski “recept” je takav, da se od muzike podrazumijeva da se dobro proda, da bude vrlo usmjerena, tj. fokusirana na slušalačku publiku, koja ima para to da plati. Ako tako posmatramo muziku, onda znamo da ona ima sve manje umjetničkog u sebi, a sve više klasičnog, modernog pakovanja, u kojem će biti zapažene, mnogo više, erotske linije, statusni simboli, kao i instant emocije, da ne kažem nadražaji, a mnogo manje romantičnost, duboka i prefinjena osjećanja… ili, jednostavno, zanimljiva priča. Ovo pitanje zahtijeva jednu dublju sociološku elaboraciju za koju nemamo ni vremena ni prostora, ali želio bih da kažem na kraju, da je Grimm muzika specifična, baš iz razloga, što nudi neke davno zaboravljene stvari - dobru melodiju, zanimljiv tekst, dramatičan aranžman... estetiku harmonije... i to će biti zauvjek, jer Grimm ne zna drugačije. U današnjem svijetu je najteže ostati svoj, misliti svojom glavom, osjećati svojim srcem, donositi zaključke svojim znanjem i iskustvom... Danas je teško biti normalan i moralan... a mi se trudimo biti upravo takvi. Zato je naša muzika iskrena i beskompromisna … Pa, ko voli, neka zaroni u Grimm muziku... ako uroni duboko, neće je nikada više napustiti. Ako joj da površnu šansu, siguran sam da mu se neće dopasti, jer ne nudi hamburger, koka-kolu...vještačke obline, i ispraznu filosofiju... Nudi mu stvaran život i ljepotu.


Promotivne svirke grupe GRIMM su u planu, a kako Nebojša Đukanović dodaje, u grupi se nadaju, da će koncertno izaći, i van balkanskih granica.


Albumi : Neomeđeni (Muzička Asocijacija Crne Gore 2008)


Singlovi:


Rijeka Moga Sna Uspavanka (Montevizija 2006 / Evropesma 2006) Mjeseče (Sunčane Skale 2006) Začaran Dina Kada Ona Ljubi Te (MontenegroSong 2007) Vjetar te odnosi, 2010 (duo - Ivana i Nebojša Grimm ) Poslednje tkanje 2010 (duo - Ivana i Nebojsa Grimm )

Katarina Misailović

Radna biografija:

Novinar od 1999. godine.

Novinar, autor, voditelj, i muzički urednik na TV Čačak od 1999. do 2008. godine.

Autor i voditelj muzičkih emisija:

  • Videosound  (Rock muzika) - TV Čačak
  • Soba Pastelnih Tonova  (Klasična i jazz muzika) - TV Čačak
  • Soba (emisija istrażivačkog tipa - muzika kao fenomen, i uticaj muzičke umetnosti na razvoj društva;  razvojno psihološke osnove muzike) - TV Čačak
  • Emisija Art of Sound (Rock i pop), TV  projekat, 2008.
  • Prezenter i novinar- saradnik, u emisiji Mo Sport - SOS Kanal, 2009.
  • novinar - saradnik na portalima „Ozon Press“ i „Čačanski glas“ 2015.
  • Član UNS-a

Adresa sajta www.facebook.com/videosound.art.5

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs