Aleksandar Janković - INSTANT KARMA: Muzika kao stanje emocije i duha

Aleksandar Janković - INSTANT KARMA: Muzika kao stanje emocije i duha

Objavljeno u: Intervjui Autor  29. februar 2016. veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta Medije

Grupa Instant Karma, nastala je 1984. godine, a ime je dobila prema nazivu istoimene kompozicije John-a  Lenonn-a. Pod uticajem sastava The Beatles i The Rolling Stones, bend su osnovali, pevač  Aleksandar Janković, gitaristi- Bogoljub Omaljev i Saša Koso.

Poznati zrenjaninski sastav Instant Karma, uskoro bi trebalo da objavi novi album.  Bend je, početkom leta prošle godine, kao najavu čitave “priče”,  objavio  novi singl koji nosi naziv “Pre możda dan ili dva”. Frontmen  grupe, Aleksandar Janković navodi, da su početkom proleća 2015, nakon pet godina pauze, odlučili da se vrate na muzičku scenu.  Razlog je, kako dalje każe, to, što bez Rock n’ Roll-a, ne może da żivi.

-Prvo sam uradio četiri-pet svirki, i onda smo krenuli sa snimanjem novog materijala pošto se dosta toga nakupilo za poslednjih 5 godina, ne samo u emotivnom smislu, već i po pitanju stanja u državi, ali i kada se radi o opštem stanju među ljudima. Prvi singl koji smo objavili “Pre možda dan ili dva” verovatno oslikava to, jer je na nekin način mračan, a sa druge strane govori da ljubav pobeđuje, što u osnovi i treba ljudima reći, tvrdi  Aleksandar.

č

Grupa Instant Karma , nastala je 1984. godine, a ime je dobila  prema nazivu istoimene kompozicije  John-a Lenonn-a. Pod uticajem sastava The Beatles i The Rolling Stones, bend su osnovali, pevač  Aleksandar Janković, gitaristi- Bogoljub Omaljev i Saša Koso.  Grupa je u početku, na koncertima, svirala obrade sastava The Kinks i The Animals. Grupi su se ubrzo pridrużili basista Nikola Pavković i bubnjar Predrag Jovanović. Bend je veoma brzo privukao pażnju, kako publike, tako i medija. Prvi singl , objavljen je 1987. za izdavačku kuću “Suzy” iz Zagreba, a grupa je promenila ime u Revolucija.  Isti izdavač, objavljuje još jedan singl. Na ploči su se našle kompozicije “Ti si tu” i “Ona to zna”, koje su snimljene użivo, na koncertu. Godine 1988, grupa  vraća svoj prvobitni naziv, i u sopstvenoj produkciji objavljuje izdanje “The Story of Instant Karma”. Grupu u međuvremenu napušta Omaljev, a na njegovo mesto dolazi Srđan Muc. Pocetkom 1990, iz grupe odlazi i Saša Koso. Iste godine  snimljen  je kompilacijski album “Dim nad Gradom” (Rag records), na kojem su se našle tri pesme sastava Instant Karma: Deset godina pre, Zaboravi me, i Dim nad gradom.  Inspirisani rhythm & blues muzikom , u decembru 1990. članovi sastava Instant Karma, objavljuju  album “Deset godina pre”. Usledio je album Pazi kako hodaš (1992), dok je u aprilu 1994. objavljeno żivo ostvarenje “Kako ubiti Oktopoda”.  Album je snimljen u Mojo klubu u Senti. Grupu je nakon promotivne turneje napustio Nikola Pavković, koji je,  ubrzo nakon toga, osnovao sastav  Orużjem protivu Otmičara. U grupu se vraća Nikola Koso, koji preuzima ulogu basiste. Na albumu “Dan za danom” , koji je objavljen 1995, grupa se delimično upušta u eksperimentisanje, u oblasti kantri zvuka. Kao gosti na ovom ostvarenju, pojavljuju se- Goran Vasović (Eva Braun), koji je pevao prateće vokale, i klavijaturista Bogda (Vojvođanski blues band). Usledio je, 1996. kompilacijski CD “Roll over (Godine Oktopoda 1987-1996), na kome su se našle i nove kompozicije “ Sunce i Ljubav” i “Ne możes mi ništa”, koju je napisao Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa. Cane se pojavljuje i u ulozi gostujućeg vokala. Objavljeno je i ostvarenje BLUM!  koji su snimili Aleksandar Janković, Saša Koso, basista Đordje Đukic, i bubnjar Slobodan Levakov.  Grupa se, na ovom albumu vratila  svojim Rhythm & Blues korenima.  CD singl “3x3” snimljen je u postavi Aleksandar Janković, Saša Koso, basista Bojan Rajačić, i bubnjar Branislav Mazalica. Na ovom ostvarenju  sa podnaslovom  “Maximum r’n’b” , nalaze se  kompozicije - Sad i ko zna kad, Paranoik (obrada istoimene pesme sastava The Who), i Autoput br. 52.  Tokom bombardovanja, u stanu Aleksandra  Jankovića, snimljen je “War Session” u vidu tri kompozicije: Super Stvar, Grad bez imena, i Voz.

s

Ostvarenje Metamorfoza je, prema Jankovićevim rečima,  snimljeno dve godine nakon bombardovanja. CD je producirao Ljubomir Stančić, koji je svirao i klavijature.  Na ostvarenju “Guru” , pored novih pesama u Stančićevoj produkciji, nalazi se i bonus, u vidu probranih starijih snimaka. Novi član grupe, ubrzo je postao gitarista Srdjan Graovac (ex Gluve Kučke, Partibrejkers). Dugogodišnji bubnjar grupe, Branislav Mazalica, iznenada je preminuo, 13. marta, 2005. godine. Nakon pauze, 2008. godine, objavljen je abum “ Sve je u redu… samo krvarim”.

Čitava muzička “priča”, počela je , prema Jankovićevim rečima, kada je kao dečak od dvanaest, trinaest godina, odgledao film “Help” o sastavu The Beatles. Tada se, kako sam każe, sve promenilo, i znao je da će njegovo żivotno opredeljenje biti rock n’ roll. U to vreme, dobio je i nadimak Lennon.

-Bilo je raznih faza, navodi Janković, ali sve je počelo sa Bitlsima, da bi se  kasnije  nastavilo sa bluzom,pankom, i raznim drugim podžanrovima… Jedan čovek uticao je najviše na mene svo to vreme, a to je John Lennon.  Njegov uticaj, ostavio je na mene poseban trag, ne samo kao autor i muzičar, već i kao čovek koji ima šta da kaže. Na žalost, danas nema tako jakih ličnosti u svetu muzike, ali bilo je dobrih trenutaka, bio sam veoma sretan kada se sredinom devedesetih pojavio novi britanski talas. To me je obradovalo, jer sam shvatio da neko razmišlja slično kao ja.

Od samih početaka, grupa Instant Karma, privlačila je pażnju, kako ljubitelja muzike, tako i medija, širom tadašnje Jugoslavije… Veliki deo publike, na njihovim koncertima prepoznao je iskrenost u muzici koju sastav stvara.  Aleksandar navodi da veruje u moto da uvek treba pratiti svoje emocije.

-Da, strast je najbitnija stvar, kako u ljubavi,  tako i u muzici. Nažalost , mi smo došli pred sam rat. Naš prvi album je izašao decembra 1990. i u to vreme je proglašen za najveću nadu u Jugoslaviji. Međutim, onda je počeo haos i bezumlje, i rat je,  kao i ostale kulturne pokrete, i rokenrol uspeo da svede na nešto beznačajno i nebitno... Kasnije su došle godine preživljavanja…Koje i dalje traju...

Kada je u pitanju situacija na muzickoj sceni danas, frontmen sastava Instant Karma tvrdi, da je za mlade bendove veoma bitno da stvaraju autorsku muziku.

-Ako je neka muzika biznis u Srbiji, to sigurno nije rokenrol… A što se tiče novih klinaca,  jedno vreme je bilo zastrašujuće , jer su bendovi pre par godina svirali samo tuđe stvari… Danas klinci opet prave svoju muziku, što je jako bitno, iako nažalost, imaju jako malo prostora gde da je pokažu i kome da sviraju…Uvek će biti novih talentovanih klinaca koji će praviti nešto svoje, i pokušati da promene svet, a takvi su na kraju krajeva i najbitniji..

Prema njegovom misljenju, potrebno je istrażivati muziku, i biti „otvoren“ za različite muzičke pravce, ali je vażna činjenica, da je muzika lična komunikacija umetnika sa emocijama.

-Svaka muzika je stanje emocije i duha, i verovatno moja muzika prikazuje mene kakav sam.  Naravno, uvek postoji i spoljni faktor koji utiče na tebe - da li je to nešto što ti se dešava u životu, što se dešava oko tebe, što pokušavaš da promeniš, a nekada to može da bude i uticaj nekog drugog umetnika na tebe…  U svakom slučaju, muzika je danas najbolja stvar kroz koju čovek može da se izrazi, i kroz koju može da bude razumljiviji drugom biću.

Članovi grupe:

 • Jankovic Aleksandar (Lenon)-Lead vocal
 • Aleksandar AC-Bass Guitar
 • Pavlovic Igor-Guitar
 • Kozarev Srđan-Drums
 • Kokora Branislav-Guitar

Dodatne informacije

Katarina Misailović

Radna biografija:

Novinar od 1999. godine.

Novinar, autor, voditelj, i muzički urednik na TV Čačak od 1999. do 2008. godine.

Autor i voditelj muzičkih emisija:

 • Videosound  (Rock muzika) - TV Čačak
 • Soba Pastelnih Tonova  (Klasična i jazz muzika) - TV Čačak
 • Soba (emisija istrażivačkog tipa - muzika kao fenomen, i uticaj muzičke umetnosti na razvoj društva;  razvojno psihološke osnove muzike) - TV Čačak
 • Emisija Art of Sound (Rock i pop), TV  projekat, 2008.
 • Prezenter i novinar- saradnik, u emisiji Mo Sport - SOS Kanal, 2009.
 • novinar - saradnik na portalima „Ozon Press“ i „Čačanski glas“ 2015.
 • Član UNS-a

Adresa sajta www.facebook.com/videosound.art.5

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs