BRKOVI: "Mi nismo bend, mi smo grupa građana"

BRKOVI: "Mi nismo bend, mi smo grupa građana"

Brkovi, jedan od najprepoznatljivijih bendova na teritoriji bivše Jugoslavije, ono po čemu se izdvajaju od svih je njihova mešavina folka i panka uz prepoznatljivu garderobu. Skuvan je novi album, pa smo o tome i o još nekim zanimljivim stvarima razgovarali sa Tomislavom Kalousekom basistom benda.

Koncertno ste aktivni tokom cele godine, kako postižete i umorite li se ikada?

Mi bi htjeli da smo još aktivniji. I dalje volimo to što radimo, pa nam nije problem putovati kako bi svirali, pa makar i u nekom manjem mjestu ili za malo ljudi. Umorimo se naravno, ali dobar koncert bude odlična nagrada za umor.

Ko su Brkovi i čime se bave kada nisu na sceni?

Žorž radi kao stručni referent u jednom velikom, poduzeću, Prasac je portir u jedinici lokalne samouprave, Šemso je bio portir,a sad je samo pjevač, Šarac je samo bubnjar, a ja ni sam više ne znam što sam. Bio sam televizijski novinar, pa sam zadnjih godinu dana bio ribolovni novinar. Do kraja ove godine mislim samo biti muzičar. :)

Imate dosta pesama od kojih je bukvalno svaka omiljena među publikom, pa se desi da neke želje na nastupima ne budu ispunjene slušaocima, kako pravite set listu, da li unapred smišljate šta je to što žele da čuju ili to spontano radite na sceni?

Pravljenje set liste je zanimljiv proces. Često je pravimo u kombiju dok putujemo, ali nekad je znamo napraviti 5 min pred nastup. Nastupali smo nekad i bez set liste. Nekad je napiše samo jedna osoba, pa ga drugi popljuju, nekad svi sudjelujemo.

Sprema se novi album, šta je ono što možemo očekivati i kako će se razlikovati od prethodnih izdanja?

Album je izašao nedavno. Mislim da smo ga tehnički najbolje snimili od svih dosadašnjih albuma. Na gitari je umjesto Prasca, koji je slomio prst, gostovao Emir Hot koji je svojom svirkom i savjetima zaslužan za bolji zvuk. Pomogla je naravno i činjenica da smo album konačno i fizički snimali u Piknik studiju u Novom Sadu kod Gosn' Bandara koji je do sada dolazio u Zagreb da nas snima, a sad je prvi put radio kod sebe kući.

Ko je najviše zadužen za stvaranje pesama i koliko će ih biti na novom albumu?

Šemso radi sve pjesme, donese ideju na gitari na probu, a onda zajedno tražimo način kako da to prebacimo u zvuk benda. Ima 11 pjesama na albumu, jedna je duet s tuzlanskom repericom Sassjom.

Ono što verovatno zanima sve jeste dosadi li nekada svirati godinama jedne iste stvari na koncertima?

Kad je dobra atmosfera, prođe ti koncert vrlo brzo i ne stigneš razmišljati o dosadi ili zabavi. Iz mog iskustva stvari koje su ti bile dosadne na početku, ostanu uvijek dosadne, a one koje su ti u startu bile zanimljive, ne dosade nikad.

Kojom vašom pesmom biste opisali najbolje situaciju u bendu?

Teško pitanje. Mislim da nema te pjesme, barem je još nema, ali mogu citirati izjavu jednog našeg prijatelja: "Vi niste bend, vi ste grupa građana"

Dodatne informacije

Anđela Jovanović

Student komunikologije i dugogodišnji muzički novinar. Urednica Balkan Youth Newsrooma i nepsresušni entuzijasta u svetu nezahvalne profesije.

Adresa sajta www.facebook.com/andjelkasajgon

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs