Dean Clea L.U.N.A. omot albuma Dean Clea L.U.N.A. omot albuma

DEAN CLEA - Izgubljen u Snu

Objavljeno u: Intervjui Autor  15. februar 2016. veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta Medije

Nedavno je objavljen novi  “lyrics video” za  deseti singl sa albuma “Dean Clea – L.U.N.A”. Pesma nosi naziv “Izgubljen u snu”.

Album  L.U.N.A  objavljen je devetnaestog maja, 2014. godine.  Autor ovog muzičkog izdanja, objavljenog  pod etiketom izdavačke kuće ONE RECORDS  iz Beograda, je muzičar i producent, do skorašnji pevač kultnog splitskog sastava Osmi Putnik, i osnivač rok grupe Pandora, Dean Clea. Prema Deanovim rečima, u album “L.U.N.A”|je ulożeno puno ljubavi, rada i truda.

"Sam materijal je sniman u četiri grada ( u Splitu, Londonu, Valjevu i Zagrebu), u šest studia, każe Dean. Na albumu su, uz moju malenkost, sudjelovali i moji dragi prijatelji i suborci,  koji su dali svoj doprinos ovoj mojoj glazbenoj kutijici ispunjenoj ljubavlju, snovima i noticama. Stoga bi odmah, na početku, uputio jedno veliko hvala, i moj naklon: Emir Hot, Viktor Grando, Vladimir Ruzičic Kebac, Ivan Mihaljevicć te Ante Pupačić Pupi"

Album je sam po sebi konceptualan, navodi Dean, a unutar njega se kriju, čak tri koncepta - Onaj glavni, koji prati samu radnju - kroz stihove; zatim drugi, vizualni, koji je, kao i samo ime albuma tu, da na jedan suptilniji način pošalje jednu univerzalnu poruku o ljubavi, razumijevanju i nużnoj, potrebnoj harmoniji čovjeka sa svim żivim bićima i samom prirodom.. Onaj treći concept je meni i najvażniji, no, on će ostati moja malena tajna. Ovim albumom, nepovratno sam zatvorio jedno veliko, posebno poglavlje moje knjige żivota, i spremno, svim srcem kročio u novu, nadam se, ništa manje veliku, lijepu i meni jako bitnu żivotnu priču. Do sada se sanjarilo i nastojalo żivjeti svoje snove, a sada je došlo vrijeme da se zagrize żivot, żivot sa okusom snova, naravno.  Sama radnja albuma je nekako gradila samu sebe, kroz sve ove godine mog bavljenja rock’n’rollom. Mjuza je jedna čarobna stvar, jedan fenomenalan medij, preko kojeg możes odaslati  toliko puno iskrenih emocija i energije. Neko ju je svojevremeno, prekrasno nazvao jezikom duše. Muzika, kao svojevrsni način i privilegija da izraziš sebe, da odsanjaš i sa drugima podiliš neke svoje snove, da se obratiš sebi sličnima…

Volim reći da je album napisan od srca za one sa srcem, za sve one, koji su se usudili żivjeti svoje snove, każe Dean.

Album  “L.U.N.A” je, kako Dean navodi,  baziran na modernom, hard rock zvuku. Na njemu, kao i na prethodnom, instrumentalnom solo projektu “The Quarterworlds of Fantasia”, koji je objavljen 2008. godine, takodje pod etiketom One Records-a, dominiraju pamtljive melodije i kompleksni aranżmani. Pored toga, sama činjenica da je Dean ostavio svoj muzički pečat na prethodna dva albuma sastava Osmi Putnik, jasno govori odakle dolaze njegovi muzički uzori.

“Ja sam ipak dijete ’70.-tih i dan danas me oduševljavaju oni isti bendovi kao i kad sam bia klinac. Počevsi od stadionskih divova poput Foreigner-a, Journey-a, Styx-a preko Queen-a, Elton Johna, Whitesnake-a, Thin Lizzy-a, Alan Parson Project-a do nešto čvrsćih bendova iz ’80.-tih poput Winger-a, Crimson Glory-a, Scorpions-a, TNT-a i Marillion-a. Volim kad je naglasak na melodiji, kad pjesma ima puno sitnih detalja na koje se możes zakačiti pa ih poslije danima ne izbacuješ iz glave… S druge strane, kao klinac sam sam bio i strastveni konzument klasične mjuze (iako ni dan danas nije znatno drugačije), tako da se na trenutke, u mojoj muzici, zasigurno może osjetiti i blagi utjecaj velikana klasične muzike poput Beethoven-a, Mozart-a, Wagner-a, Bach-a, Chopin-a, etc… Naravno, sve to unutar mojih, znatno skromnijih gabarita od maloprije pomenutih genijalaca! Ne znam, svako u muzici trażi nešto šta ga pokreće, motivira, opušta… Nekome je bitnija energija, neko voli dobar ritam, neko dobar tekst, a mene uz sve to nekako najviše zanima dobra melodija…

Kao i na albumu “The Quarterworlds of Fantasia”, Dean je i na ostvarenju “L.U.N.A” sarađivao sa svojim dugogodišnjim prijateljem, muzičarem i gitaristom Emirom Hotom.

-Emir i ja drugujemo i surađujemo već dobrih petnaest  godina, i nekako se podrazumijeva da svaki naš projekt, kako Emirov, tako i moj, uključi i onog drugog. Počevsi od Fantasie, preko Sevdah metala (Emirov solo album), do L.U.N.E.. Vjerujem da je jako bitno to što smo odrasli, gotovo na istim bendovima, a obojica smo imali i bliske susrete sa klasičnom muzikom. No, najvażnija je činjenica da se Emir i ja super slażemo kao ljudi, unatoč poprilično različitim osobnostima.Kada se sve to uzme u obzir, Emir je uvijek, bez imalo razmišljanja, moj prvi izbor. Uz Emira, na albumu se u epizodnim ulogama, pojavljuju još neki, meni jako dragi ljudi i dobri prijatelji, poput Ivana Mihaljevića, odlicnog gitariste sa zagrebačkom adresom, splitske gitarske legende Ante Pupačića Pupija, koji je odsvira  prekrasan solo na naslovnoj stvari. Tu su, i na bubnjevima, dragi prijatelj iz Šibenika, Viktor Grgaš Grando,  te bubnjarski “tour de force” iz Valjeva, bubnjar “Nevernih beba”, moj brat Vladimir Ruzičić Kebac. Żao mi se šta se ova ekipa nije mogla okupiti malko ranije pa da ovim mojim aranżmanima damo dodatni, završni sjaj, ali eto, imam to na umu za slijedeći put. Zasigurno će bit prilike, tvrdi Clea.

Na ovom , kao i na prethodnim albumima, što samostalnim, to i Osmog Putnika, Dean Clea ponovo sarađuje sa ONE RECORDS-om,  i direktorom ove izdavacke kuće iz Beograda, Zoranom Nestorovićem.

-Zoran i ja smo od prvog dana uspostavili jedan lijepi, prijateljski odnos. Naravno, povezali su nas i neki zajednički hobiji, ljubav prema rock-u, a iz svega toga je izraslo jedno lipo prijateljstvo koje traje i dan danas. Zoran je super lik, osobitog karaktera,čvrstih principa i specifičnog načina izrażavanja. On svim srcem voli i bori se za rock n’ roll na ovim prostorima.

Dean Clea - Izgubljen u snu
Katarina Misailović

Radna biografija:

Novinar od 1999. godine.

Novinar, autor, voditelj, i muzički urednik na TV Čačak od 1999. do 2008. godine.

Autor i voditelj muzičkih emisija:

  • Videosound  (Rock muzika) - TV Čačak
  • Soba Pastelnih Tonova  (Klasična i jazz muzika) - TV Čačak
  • Soba (emisija istrażivačkog tipa - muzika kao fenomen, i uticaj muzičke umetnosti na razvoj društva;  razvojno psihološke osnove muzike) - TV Čačak
  • Emisija Art of Sound (Rock i pop), TV  projekat, 2008.
  • Prezenter i novinar- saradnik, u emisiji Mo Sport - SOS Kanal, 2009.
  • novinar - saradnik na portalima „Ozon Press“ i „Čačanski glas“ 2015.
  • Član UNS-a

Adresa sajta www.facebook.com/videosound.art.5

Srodni članci

Više iz ove kategorije TRIGGER - Vreme Čuda »

O nama

U vreme kada je na svetskoj muzičkoj sceni sve manje autorskog rada i kvalitetnih autora, kada se muzička umetnost izjednačava sa pojmom "muzička industrija", a muzičari svoju "misiju" svode na traganje za komercijalnim uspehom, web magazine UZOR svim ljubiteljima Rock ‘n’ Roll-a, nudi pravo "utočiste"...

Detaljnije

Kontakt

Za sve predloge, pohvale, sugestije, bilo šta, pišite nam na našu email adresu ili nas posetite na facebook stranici.

redakcija@rock.org.rs